Ακτινίδιο το πολυβιταμινούχο

2014-01-24 20:18

 

Το ακτινίδιο (ή αλλιώς κίουι) είναι γένος φυτών. Ανήκει στην οικογένεια των Ακτινιδιοειδών και προέρχεται από την Ασία. Το ακτινίδιο είναι θάμνος με άνθη χρώματος κόκκινου ή λευκού. Τα φύλλα του έχουν ωοειδές σχήμα και στο κάτω μέρος τους έχουν χνούδι. Ο καρπός του είναι ράγα και είναι εδώδιμος, με γλυκόξινη γεύση. Το εξωτερικό του μέρος είναι χρώματος καφέ και το εσωτερικό είναι χυμώδες, με πράσινο χρώμα και μικρά σποράκια, χρώματος μαύρου.

Η Κίνα θεωρείται επικρατέστερη πατρίδα του ακτινιδίου, από τα αρχαία χρόνια. Το γνωστότερο είδος που καλλιεργείται στην Ελλάδα ονομάζεται ακτινίδιον το σινικό. Το φυτό ήταν αυτοφυές στην Κίνα και ταξίδεψε μετά το 19ο αιώνα στη Βρετανία και το 1906 στη Νέα Ζηλανδία. Η ονομασία του όμως κίουι (κiwi) προέρχεται από το ομώνυμο πτηνό, το οποίο είναι εθνικό σύμβολο της Νέας Ζηλανδίας, όπου ζει αποκλειστικά. Την ονομασία αυτή την πήρε το ακτινίδιο από το φυτοκόμο Hayward Wright (1873-1959), ο οποίος πειραματίστηκε με τα φυτά και κατόρθωσε να δημιουργήσει την ποικιλία που είναι γνωστή σήμερα. Με τη σημερινή μορφή του, το ακτινίδιο καλλιεργείται από το 1950.

Το φυτό ευδοκιμεί σε γόνιμα και υγρά εδάφη. Η σπορά του φυτού γίνεται κατά την άνοιξη και η συγκομιδή στα μέσα Οκτωβρίου. Το ακτινίδιο, για να ευδοκιμήσει χρειάζεται περιοχές με ήπιο χειμώνα και θερμό και υγρό καλοκαίρι. Για το λόγο αυτό, στον ελληνικό χώρο καλλιεργείται στην Πιερία, στην περιοχή του ποταμού Σπερχειού στη Φθιώτιδα, αλλά και στην Πέλλα, την Ημαθία, το Μεσολόγγι, τα Χανιά, το Ρέθυμνο, την Άρτα και την Πρέβεζα.

 

 

 

Σύμφωνα με τον διαιτολόγο – διατροφολόγο Δημήτρη Τζιράρκα, η σύνθεση ανά 100 γραμμάρια ακτινιδίου είναι η ακόλουθη:

Θερμίδες

66

Πρωτεΐνη

0.79 γρ.

Λίπη

0.07 γρ.

Υδατάνθρακες

17.5 γρ.

Νερό

81.2%

Βιταμίνη C

150mg

Βιταμίνη Β1

0.02mg

Βιταμίνη Α

174 (I.U. ή Διεθνείς μονάδες)

Βιταμίνη Β2

0.05mg

Φώσφορος

64mg

Νάτριο

7mg

Ασβέστιο

16mg

Σίδηρος

0.51mg

Κάλιο

264mg

 


Ο καρπός του ακτινιδίου είναι πλούσιος σε κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, ασβέστιο, σίδηρο, χαλκό, ψευδάργυρο και φυτικές ίνες. Το κάλιο βοηθάει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και περιέχεται στο ακτινίδιο σχεδόν στην ίδια ποσότητα που περιέχεται και στην μπανάνα. Ο φώσφορος και το μαγνήσιο δρουν συνεργητικά, για την καλύτερη υγεία των οστών και των δοντιών. Επιπλέον το ακτινίδιο διαθέτει περισσότερη βιταμίνη C από οποιοδήποτε άλλο φρούτο. Ένα και μόνο ακτινίδιο την ημέρα αρκεί για να υπερκαλύψουμε την συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα σε βιταμίνη C (αρκεί μόνο να καταναλωθεί αμέσως μετά την κοπή). Η βιταμίνη C που περιέχει το ακτινίδιο, βοηθάει στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου. Ακόμα τα ακτινίδια αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α, αλλά και βιταμίνης Ε, που είναι απαραίτητες για λαμπερή και υγιή επιδερμίδα.

Τα μαύρα μικρά σπόρια που περιέχονται στο εσωτερικό της σάρκας στο ακτινίδιο είναι πλούσια σε ω – 3 λιπαρά οξέα, που είναι πολύ σημαντικά για την καλή υγεία της καρδιάς.

Η ύπαρξη πολλών βιταμινών καθιστά το ακτινίδιο ως το καλύτερο μέσο για την άμυνα κατά των μικροβίων. Ακόμα απομακρύνει τον κίνδυνο θρομβώσεων στο κυκλοφορικό σύστημα και διασφαλίζει τη σωστή πέψη και την εύρυθμη λειτουργία του εντέρου λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς του σε φυτικές ίνες. Μια μερίδα ακτινιδίου (76γρ.) παρέχει το 10% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας σε φυτικές ίνες (3γρ). Έτσι καταπολεμά αποτελεσματικά το φούσκωμα και τη δυσκοιλιότητα. Ακόμα, έρευνες συνδέουν την κατανάλωση ακτινιδίων με ραγδαία μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου τον παχέως εντέρου.

Έρευνες έχουν δείξει πως η συστηματική κατανάλωση ακτινιδίων σε συνδυασμό με μία ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, προστατεύει ιδιαίτερα τα παιδιά από την εμφάνιση ασθματικών κρίσεων.

Όπως συμβαίνει και με άλλα φρούτα και λαχανικά, η συστηματική κατανάλωση ακτινιδίων, βοηθάει στην μείωση κινδύνου εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων όπως είναι οι καρδιαγγειακές νόσοι, ο καρκίνος, ο διαβήτης τύπου 2 και η παχυσαρκία.

Τα ακτινίδια είναι πλούσια σε λουτεΐνη. Τα ακτινίδια έχουν μία από τις υψηλότερες συγκεντρώσεις σε λουτεΐνη, σε σχέση με άλλα φρούτα και λαχανικά και έρευνες έδειξαν πως βοηθούν στην πρόληψη οφθαλμολογικών προβλημάτων και επιδείνωσης της όρασης που σχετίζεται με την ηλικία και την πάροδο του χρόνου.

Το ακτινίδιο, όπως και όλα τα φρούτα και τα λαχανικά, όταν καταναλώνονται συστηματικά μειώνουν αποτελεσματικά την κακή χοληστερίνη, θωρακίζοντας την καρδιά και το αγγειακό μας σύστημα.

Άλλες πολύ σημαντικές βιταμίνες που βρίσκουμε στο ακτινίδιο, είναι οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες βοηθούν σε μεγάλο βαθμό στην υγιή λειτουργία του εγκεφάλου αλλά και το φυλλικό οξύ το οποίο παρεμποδίζει τις γενετικές ανωμαλίες στα έμβρυα.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να το καταναλώσουμε. Λόγω του ότι έχει σκληρό φλοιό, μπορεί εύκολα να μεταφερθεί και να καταναλωθεί, ως ένα υγιεινό σνακ. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί με γιαούρτι, μέλι, καθώς και με άλλα φρούτα, για ένα απολαυστικό πρωινό, αλλά και σαν προσθετικό σε σαλάτες. Μπορείτε να το απολαύσετε μετά από στύψιμο στον αποχυμωτή μαζί με άλλα φρούτα σαν ένα ωραιότατο χυμό. Επίσης γίνεται ένα καταπληκτικό γλυκό του κουταλιού ή και σορμπέ.

Τα ακτινίδια συγκομίζονται από τα τέλη του Οκτωβρίου έως και τον Δεκέμβριο, έως ότου δηλαδή οι καρποί αποκτήσουν τα απαραίτητα ζάχαρα. Λόγω όμως της σχετικά εύκολης συντήρησης τους στα επαγγελματικά ψυγεία, διατίθενται στην αγορά σχεδόν όλο το χρόνο. Κατά την αγορά του, θα πρέπει το όταν το ζουλάτε με το χέρι να μην είναι πολύ ώριμο αλλά συνεκτικό. Στην συνέχεια μπορείτε να το αφήσετε είτε στο καλάθι με τα υπόλοιπα φρούτα, είτε στο ψυγείο σας για να το διατηρήσετε, μέχρι την στιγμή που θα το καταναλώσετε.


Πηγή: diatrofi.gr